petak, 20. kolovoza 2021.

Uvod

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog


Hvaljen neka je Allah, Gospodar svjetova. On je stvorio covjeka od gline i oblikovao ga u najbolji oblik. On ga je uzdigao nad drugim stvorenjima i naredio Svojim najblizim melecima da mu se poklone. Nagradio ga je pamecu koja pretvara njegovu sumnju u cvrstu vjeru.

Dao mu je dva oka, jezik, dvije usne i pokazao mu dva puta. Poslao mu je Svoje poslanike s dobrim vijestima i upozorenjima. Oni su ga obavjestavali i sprjecavali ga da ne ode u stranputicu za sejtanom prokletim. On mu je rekao da ne obozava sejtana, jer mu je on otvoreni neprijatelj, nego da obozava samo Allaha i slijedi Njegov put s razumijevanjem i uvjerenoscu.

On mu je zabranio da oponasa vjerovanja predaka, rodjaka i prijatelja, koji su slijedili one prije njih bez cvrstog ubjedjenja. Ko je mogao bolje govoriti od onoga ko je pozivao Allahu, cinio dobra djela i potvrdio da je musliman (pokoran Allahu)?

Neka su Allahovi blagoslov i mir vijesniku koji je donio milost ljudima; koji je bio na strani potlacenih i slabih; spasiocu covjecanstva od mraka zablude i vodicu ka jasnom putu onih koji vjeruju i cine dobra dijela. Nas ucitelj je Muhammed ibn Abdullah, poslanik muslimana i vodja posebnog sjaja.

Neka su, takodjer, blagoslov i mir njegovom prociscenom potomstvu kojeg je Allah izabrao i ucinio primjernim. Allah je u Kur'anu rekao da smo duzni da ih slijedimo, jer njihov primjer On zeli da prihvatimo. Obecao je spas svima onima koji se ukrcaju na njihovu ladju, a propast onima koji to ne ucine. Neka su blagoslov i mir i njegovim cestitim ashabima (drugovima) koji su ga podrzavali, postovali i zrtvovali se za njega i za pobjedu islama.

Oni su vjerovali u njegovu iskrenost, bili mu zahvalni, zaklinjali mu se na vjernost i slijedili njegov put ne zeleci ga promijeniti. Neka ih Allah nagradi za njihovo sluzenje islamu i muslimanima. Neka su blagoslov i mir i njihovim sljedbenicima, onima koji su se drzali njihovog puta i bili vodjeni njihovim svijetlom sve do Sudnjeg dana.

Molim Te Gospodaru, primi moju molbu, jer Ti sve cujes i sve znas. Molim Te Gospodaru, otvori moje srce ka Tvojoj istini, jer prava istina je samo od Tebe. Molim Te, O Gospodaru pomozi mi da se izrazim, jer Ti poklanjas mudrost onome kome hoces od Svojih robova. Molim te, moj Gospodaru, da povecas moje znanje i pridruzis me pravednim ljudima.

Nema komentara:

Objavi komentar

Selam alejkum

Moja knjiga je samo jedno skromno djelo. To je prica o putovanju i velikom otkricu, ali ne onom kao u tehnickim ili prirodnim naukama, nego ...