subota, 21. kolovoza 2021.

Hadis o ladji

 Allahov Poslanik (s) je rekao:

"Pazite! Moj ehlulbejt (porodica) je kao Nuhova ladja, ko god se ukrca - spasice se, a ko god izostane - utopice se.

[El-Mustrak od Hakima dio III str 151; Janabi' el-Muveddeh str.30 i 370; ElSava'ik el-Muhrika od Ibn Hadzara str.184 i 234]

On je takodjer rekao:

Moj ehlulbejt su kao "Vrata pokajanja" sinova Israila - ko god prodje kroz njih bice mu oprosteno.

[Tarikh el-Hulefa od Sujutija i El-Dzami el-Saghir od istog autora; Isaaf elRaghibin od Hajsamija dio IX, str.168]

Ibn Hadzar je naveo ove hadise u svojoj knjizi "El- Sava'ik el-Mahrika" i dao sljedece objasnjenje:

"Poredjenjem ehlulbejta sa ladjom je, u stvari, slikovito receno da ce svako onaj, ko ih voli, postuje, pokazuje zahvalnost i slijedi njihovo ucenje, biti spasen od utapanja u moru neznanja i zablude.

U drugu ruku, svako onaj, ko odluci da im se ne pridruzi i ne uvidi njihove vrijednosti, potonut ce u dubine nezahvalnosti i biti unisten u burama tiranije i tlacenja. Upotrebom izraza "Vrata Pokajanja" (Ulaza u Jerusalem), koja je Allah podario Israilovom narodu kao dokaz Svoje milosti, zeli se reci da clanovi AhlulBejta predstavljaju dokaz Allahove milosti i oprosta za Muhammedov narod".

Pozelio sam upitati Ibn Hadzara da li je on bio jedan od onih koji se ukrcao na ladju, prosao kroz vrata pokajanja i bio vodjen uputom najucenijih, ili je bio jedan od onih koji su govorili ono sto sami nisu radili, a radili suprotno onome sto su vjerovali. Postoje mnogi koji nisu posteni prema sebi samima i koji, kada ih pitam ili s njima diskutujem, kazu:

"Mi vise postujemo ehlulbejt i hazreti Aliju od drugih. Mi volimo hazreti Fatimu, Hasana i Husejna i niko ne osporava njihove vrijednosti".

Jeste, oni govore jezicima ono sto im nije u srcima; oni ih vole i postuju, ali rade po praksi onih koji su ih proganjali i ubijali; ili, u najvecem broju slucaja, ne znaju ni ko su clanovi ehlulbejta. Kada ih pitas, kazu da ehlulbejt sacinjavaju Poslanikove supruge koje je Allah procistio i od svake necistoce sacuvao.

Kada sam u jednom razgovoru ovo pomenuo, moj sagovornik mi je ovo rekao: "Sve sunije slijede ehlulbejt, jer je Allahov Poslanik rekao da pola vjere trebamo uzeti od njegove Humejre (tj. Ajse), a kako smo to i ucinili, znaci da je pola nase vjere uzeto od ehlulbejta." Na osnovu ovoga se moze razumjeti njihovo stvarno postovanje ehlulbejta.

Kada su upitani o dvanaest imama, znaju samo za hazreti Aliju, Hasana i Husejna, dok neki od njih cak ne priznaju Hasana i Husejna za imame. Pored ovoga, oni postuju Muaviju, sina Sufijanovog, koji je otrovao Hasana i kojeg zovu "piscem objave". Oni, takodjer, postuju Amr ibn Asa na isti nacin kao i hazreti Aliju. Ovo nije nista drugo nego konfuzija u kojoj se zeli prekriti istina lazima, a svjetlost ogrnuti mrakom.

Kako moze srce vjernika biti ispunjeno Allahom i sejtanom u isto vrijeme? Allah kaze u Kur'anu: "Ne treba da ljudi koji u Allaha i onaj svijet vjeruju budu u ljubavi sa onima koji se Allahu i Poslaniku Njegovom suprotstavljaju, makar im oni bili ocevi njihovi, ili sinovi njihovi, ili braca njihova ili rodjaci njihovi. Njima je On u srca njihova vjerovanje usadio i svjetlom Svojim ih osnazio, i on ce ih uvesti u dzenetske basce kroz koje ce rijeke teci, da u njima vjecno ostanu.

Allah je njima zadovoljan, a i oni ce Njime biti zadovoljni. Oni su na Allahovoj strani, a oni na Allahovoj strani ce sigurno uspijeti" Kur'an 58:22

Allah, Subhanehu ve Te'ala, na drugom mjestu kaze:

O vjernici, ako ste posli da se na putu Mome borite i da naklonost Moju steknete, s Mojim i svojim neprijateljima ne prijateljujte i ljubav im ne poklanjajte - oni poricu istinu koja vam dolazi..." Kur'an 60:1

Nema komentara:

Objavi komentar

Selam alejkum

Moja knjiga je samo jedno skromno djelo. To je prica o putovanju i velikom otkricu, ali ne onom kao u tehnickim ili prirodnim naukama, nego ...