subota, 21. kolovoza 2021.

Ajet o vracanju u nevjerovanje

 Allah, Najveci, u svojoj Velicanstvenoj Knjizi kaze:

"Muhammed je samo poslanik, a i prije njega je bilo poslanika. Ako bi on umro ili ubijen bio, zar bi ste se stopama svojim vratili? I ko god se stopama svojim vrati nece Allahu nimalo nauditi, a Allah ce zahvalne sigurno nagraditi". Kur'an 3:144

Ovaj Kur'anski ajet jasno govori o vracanju nazad (u nevjerovanje). Oni koji ce se odrzati i koji se nece vratiti nazad su oni zahvalni a kako Allah, Uzviseni, kaze zahvalna je samo manjina: "I veoma malo je zahvalnih medju mojim robovima". Kur'an 34:13

Takodjer, postoje mnogi hadisi poslanika Muhammeda (s) koji objasnjavaju "vracanje nazad", od kojih cemo navesti neke. U svakom slucaju, vazno je znati da oni koji se vrate svojim stopama ne zasluzuju Allahovu nagradu niti Njegov oprost.

Ovo je po Poslanikovim hadisima, na koje cemo se, ako Bog da, kasnije osvrnuti. Necemo ovdje reci da se u gore navedenom Kur'anskom ajetu govori o Tulejhi, Sudzahu i Asvadu Ansi, mada su i oni bili ti koji su se vratili nazad i napustili islam, neki od njih cak tvrdeci da su poslanici za vrijema zivota poslanika Muhammeda (s) koji se borio protiv njih i na kraju ih i porazio.

Niti mozemo reci da ajet govori o Maliku ibn Nuvejri i njegovim drugovima, koji su odbili da daju zekat u vrijeme Abu Bekrovog halifata, jer su zeljeli da prvo rasciste pitanje nasljedstva. Oni su bili u pratnji poslanika Muhammeda (s) na njegovom zadnjem hadzu gdje su culi vlastitim usima kada je Poslanik (s) odredio Aliju ibn Abu Taliba za svog nasljednika i halifu.

I jos vise, tog istog Abu Bekra su vidjeli kako pruza ruke Aliji da mu cestita. Zbog toga su bili veoma iznenadjeni kada im je dosao vijesnik od halife obavjestavajuci ih da je poslanik Muhammed (s) umro i u isto vrijeme trazeci da plate zekat halifi, Abu Bekru.

To je bio slucaj u koji istorija ne zeli dublje ulaziti da bi se sacuvala cast pojedinih ashaba.Jos dalje, Malik i njegovi sljedbenici su bili Muslimani kako su to tvrdili sami Omer i Abu Bekr i drugi ashabi koji su protestvovali zbog Malikovog ubistva od strane Halida ibn Valida.

Istorija nam svjedoci da je Abu Bekr platio iz muslimanske blagajne nadoknadu za Malikovu smrt njegovom bratu Mutamimu i ponudio izvinjenje. Vazna stvar je uvidjeti cinjenicu da se ajet o "vracanju nazad" odnosi na ashabe koji su zivjeli sa poslanikom Muhammedom (s) u Medini predskazujuci "vracanje nazad" odmah poslije Poslanikove smrti. Kada pogledamo dogadjaje koji su se odigrali izmedju ashaba primijetit cemo da su se samo nekolicina od njih uspjela sacuvati neokaljano.


 

Nema komentara:

Objavi komentar

Selam alejkum

Moja knjiga je samo jedno skromno djelo. To je prica o putovanju i velikom otkricu, ali ne onom kao u tehnickim ili prirodnim naukama, nego ...