subota, 21. kolovoza 2021.

Ajet o dzihadu

 Allah Uzviseni, kaze:

"O vjernici, zasto ste oklijevali kada vam je bilo receno: Krenite naprijed na Allahovom putu !, kao da ste za zemlju bili prikovani? Zar vam je drazi zivot na ovom svijetu od onog svijeta? A uzivanje na ovom svijetu, prema onom na onom svijetu, nije nista. Ako ne krenete naprijed, On ce vas na nesnosne muke staviti i drugim ce vas narodom zamjeniti, dok Mu vi necete nimalo nauditi. (Znajte da) Allah sve moze". Kur'an 9:38-39

Ovi Kur'anski ajeti govore o neodlucnosti ashaba da krenu naprijed i bore se na Allahovom putu i kako su bili zadovoljni zivotom na ovom svijetu uprkos znanju o njegovoj prolaznosti.

Njihovo ponasanje je izazvalo Allahovu ljutnju tako da im je zaprijetio da ce ih kazniti i zamijeniti drugima koji ce biti iskreni vjernici. Prijetnja da ce ih zamjeniti za druge se nalazi u mnogim Kur'anskim ajetima sto nam jasno kazuje o njihovoj nevoljnosti da krenu u dzihad.

Vise nego jednom Allah Uzviseni, kaze:

"I ako okrenete ledja, On ce umjesto vas dovesti druge ljude, koji nece biti kao vi". Kur'an 47:38

Takodjer, Allah Svemoguci, kaze:

"O vjernici, ako neko od vas svojoj vjeri ledja okrene, pa Allah ce sigurno mjesto njih dovesti ljude, koje On voli i koji ce voljeti Njega, ponizne prema vjernicima, mocne prema nevjernicima; oni ce se na Allahovom putu boriti i nece se nicijeg prijekora bojati. To je Allahov blagoslov, koji daje onome kome On zeli, i Allah obilno daje i on je Sveznajuci". Kur'an 5:54

Ako bi zeljeli da istrazimo Kur'anske ajete koji se odnose na ovu temu i govore o vrstama ashaba onda bi trebali citavu knjigu za to. Kur'an, vazano za ovo, kaze jasno:

"Neka od vas nastane jedna grupa, pozivajuci na ono sto je istinito, trazeci da se cini dobro i odvracajuci od zla.

Ti su oni koji ce biti uspjesni.I ne budite kao oni koji su se razjedinili i u misljenu podvojili poslije jasnih znakova koji su im dosli. Ovakve ceka velika kazna.Tog dana, pojedina lica ce biti osvijetljena, a neka ce biti crna; Onima sa crnim licima ce biti receno: Zasto ste odbili da vjerujete poslije prihvatanja? Okusite kaznu zbog napustanja svoje vjere.

Ali oni sa svijetlim licima ce biti okruzeni Allahovom miloscu, u kojoj ce vjecno ostati". Kur'an 3:106-107

Ovi Kur'anski ajeti su upuceni ashabima upozoravajuci ih na podjele i neslaganja nakon sto im je pokazan pravi put dijeleci ih u dvije grupe: prva, cija ce lica biti osvijetljena i kojima ce pripasti Allahova milost i druga, koja ce imati crna lica kada budu prozivljeni na Sudnjem Danu.

To su oni koji su napustili vjeru poslije prihvatanja i kojima je Allah, Svemoguci, obecao veliku kaznu. Dobro je poznato da su se ashabi podijelili poslije Poslanikove smrti. Posvadjali su se do te mjere da su vodili krvave ratove jedni protiv drugih slabeci Zajednicu Muslimana, odvodeci je u zaostalost i cineci je lahkim plijenom za neprijatelje.


 

Nema komentara:

Objavi komentar

Selam alejkum

Moja knjiga je samo jedno skromno djelo. To je prica o putovanju i velikom otkricu, ali ne onom kao u tehnickim ili prirodnim naukama, nego ...