subota, 21. kolovoza 2021.

Spor izmedju hazreti Fatime i Abu Bekra

Ovaj dogadjaj je prenesen od obje strane, i sunnija i shija. Postena i fer osoba nema drugog izbora nego da zakljuci da je Abu Bekr ucinio zulum (nepravdu) prema hazreti Fatimi. Svako onaj, ko je spreman da razmotri dogadjaje te tragedije i prihvati jasne cinjenice, uvidjece da je Abu Bekr namjerno povrijedio Fatimu i optuzio je da laze, kako mu se ne bi mogla suprotstaviti iznoseci kao dokaz ocevu volju vezanu za pravo njenog muza da postane njegov zakonski nasljedik.

Postoje mnoga svjedocenja od strane istoricara pomocu kojih mozemo doci do gore iznesenog zakljucka. Navest cemo samo jedan: "Fatima, Allahov mir neka je njoj, je obilazila sastajalista Ansara trazeci od njih da podrze njenog muza.

Odgovor je stizao u ovom obliku:

"O kceri Allahovog Poslanika, vec smo priznali onoga covjeka. Da nam je tvoj muz dosao prvi, podrzali bismo njega". Hazreti Alija je rekao: "Zar sam mogao napustiti neukopanog Bozijeg Poslanika i otici se prepirati s ljudima oko njegovog ovlastenja. Fatima im je govorila: "Abul Hasan (Alija) je ucinio ono sto se od njega i ocekivalo, a za ono sto su oni ucinili, odgovarat ce pred Allahom".

[Tarikh el-Khulafa, dio I, str.l9; Sharh Nahdjul-Balagha od Ibn Abi Hadidija]


Da je Abu Bekr pogrijesio, omaskom ili u zelji da ucini dobro, Fatima bi pokusala da ga ubijedi. Ali, ona je bila ljuta na njega, jer je odbijao da prihvati njene dokaze i odbacivao njeno svjedocenje i svjedocenje njenog muza. Ona je postala toliko ljuta na njega da nije zeljela da bude prisutan na njenoj dzenazi. Kada je umrla, muz ju je ukopao tajno, po noci.

[Sahih Buhari, dio 5, knjiga 59, hadis 546]


Sto se tice njene dzenaze po noci, vrijedno je ovdje pomenuti da sam za vrijeme svog proucavanja i istrage, licno otisao u Medinu da provjerim odredjene cinjenice, otkrivajuci sljedece: Prvo niko sa sigurnoscu nije u stanju reci gdje je Fatimin kabur. Neko kaze da je u Poslanikovoj sobi, neko da je u njenoj kuci preko puta Poslanikove, a neki misle da bi mogao biti u El- Baki haremu, medju kaburima EhlulBejta.

Pomocu svega ovoga, prva stvar koju sam zakljucio je bila ova: Fatima a.s. je zeljela da se generacije muslimana, koje ce doci, upitaju zasto je trazila da se ukopa tajno i po noci i da niko od njih ne prisustvuje njenoj dzenazi. Svaki musliman ili muslimanka moze otkriti zanimljive cinjenice kada se upusti u citanje islamske istorije.

Drugo otkrio sam da posjetilac, koji zeli posjetiti kabur Osmana ibn Affana (treceg halife) mora da predje veliku razdaljinu u haremu el-Baki sve dok ne dodje do kraja harema i nadje kabur do samog zida. Suprotno tome, naci ce kabure vecine ashaba na samom podetku, tj. blizu ulaza.

Cak se i kabur Malika ibn Anasa, poznatog islamskog pravnika, koji je pripadao jednoj kasnijoj generaciji, nalazi u blizini kabura poslanikovih zena. Sada mi je postalo jasno ono sto su istoricari pisali da je Osman ukopan u "Hash Kevkeb-u", sto je znacilo da je ukopan u zemljistu koje je pripadalo ondasnjim Jevrejima. Muslimani su odbili da ga ukopaju medju muslimanima, jer su ga smatrali otpadnikom od vjere. Kada je Muavija dosao na vlast, otkupio je od Jevreja zemljiste sa Osmanovim kaburom i ukljucio ga u el-Baki harem.

Svako onaj ko danas posjeti el-Baki sve ovo moze vidjeti vlastitim ocima. Iznenadjujuce zvuci da Fatima Zehra a.s. Poslanikovo dijete koje je umrlo nekoliko mjeseci poslije njega, nije ukopana u njegovoj blizini. Hazreti Fatima, kako je spomenuto ranije, ostavila je oporuku da bude ukopana tajno i zbog toga njen kabur nije pokraj Poslanikovog. Ali zasto njen sin, Hasan, nije bio ukopan pokraj svog djede, Bozijeg Poslanika?

Ajsa, Ummul Mu'minin, je to sprijecila. Kada ga je Husejn donio da ga ukopa, Ajsa je uzjahala mazgu i posla naokolo govoreci:

"Necete ukopati u mojoj kuci nekoga koga ne volim. Onda su se familije Beni Umejje i Hasim podigle jedna protiv druge spremne za borbu, ali je Husejn rekao Ajsi da im samo dopusti da donesu Hasanov tabut do Poslanikovog kabura i onda ce ga odnijeti i ukopati u El-Baki haremu.

Ovako je bilo, jer je imam Hasan ostavio bratu oporuku da se zbog njega krv ne prolijeva. Vezano za ovaj dogadaj Ibn Abbaz je rekao: Prvo je uzjahala kamilu [odnosi se na Dzamel bitku kada je Ajsha jahala kamilu], pa sad i mazgu [odnosi se na dan kada je sprijecila da imam Hasan bude ukopan kod svog djeda, Poslanika Muhammeda (s)], da prozivi jos koliko uzjahala bi i slona; Pripala joj je devetina od osmine, ali ona je sve uzela.

Ovo je jos jedan zanimljiv podatak: Kako je Ajsa mogla naslijediti sve, kada je Poslanik imao devet zena? Ibn Abbas prenosi: Ako Poslanik nije ostavio nikakvo naslijedje, cemu je Abu Bekr svjedocio i sprijecio Fatimu da naslijedi oca, kako ga je mogla naslijediti Ajsa? Da li igdje pise da supruga moze naslijediti, ali ne i kcerka? Ili je to mozda bila politika koja je sve promijenila dajuci sve zeni, a nista kcerki?

Vrijedno je ovdje pomenuti jedan dogadaj vezan za nasljedstvo. Ibn Abi Hadid el-Mutazil pise u svom komentaru Nahdjul-Balaghe: "Ajsa i Hafsa su jednom dosle do Osmana za vrijeme njegovog halifata da traze svoj dio nasljedstva poslanika Muhammeda (s).

Osman je bio ispruzen na sofi, pa se onda podigao i rekao Ajsi: "Ti i ta zena s tobom ste dovele covjeka koji bi se cistio vlastitom mokracom da svjedoci da je Poslanik rekao: "Mi poslanici, ne ostavljamo nista u nasljedje". Ako zaista Poslanik nije ostavio nista da se nasljedi, zasto ste sada dosle traziti?

Ako je nesto i ostavio, zasto ste sprijecili Fatimu da dobije dio koji joj pripada? Poslije toga, Ajsa je otisla veoma ljuta, govoreci:

"Ubijte Na'thala tu staru budalu, postao je nevjernik"[Sarh Nahj al-Belaghah od Ibn Abi al-Hadida, knjiga 16 str 220-223]


 

Nema komentara:

Objavi komentar

Selam alejkum

Moja knjiga je samo jedno skromno djelo. To je prica o putovanju i velikom otkricu, ali ne onom kao u tehnickim ili prirodnim naukama, nego ...